Пакупнікі ацанілі салёную рыбу мясцовай вытворчасці

Цэх па засолцы рыбы Сенненскага райспажыўтаварыства ў Багушэўску пачаў працаваць у 2005 годзе.

У невялікім памяшканні пануюць чысціня і парадак. У эмаліраваных ваннах у салёнай вадзе паасобку ляжаць селядцы, кілька, салака — сыравіна нарвежскага і расійскага паходжання. Міні-цэх штомесяц выпускае да 4-х тон прадукцыі, 50% ад якой рэа­лізуецца праз рознічную ганд­лёвую сетку за межамі раёна. Яна карыстаецца попытам у Дуброўне, Талачыне, Бешанковічах, Шаркаўшчыне.

— Увесь працэс выконваецца строга па тэхналогіі, — расказвае  апрацоўшчык  рыбнай  прадукцыі Ніна Клімянок. — З дапамогай  арэометра вызначаецца працэнт утрымання растворанай у ва­дзе солі. Асартымент  налічвае некалькі  найменняў: гатовы прадукт слабасалёнага, сярэднесалёнага і вострага пасолу  (у рэцэптуру апошняга ўвахо­дзяць яшчэ вострыя прыправы — каляндра і лаўровы ліст). Пасля чаго салёная рыба закладваецца ў герметычныя пластыкавыя ёміс­тасці і ўзважваецца.

Ніна Іванаўна адначасова з’яўляецца прыёмшчыкам і здатчыкам рыбнай прадукцыі. Ёй дапамагае прыбіральшчык Аляксандр Гнітаў.

Пакупнікі даўно аца­нілі смак салёнай рыбы мясцовай вытворчасці і мэтанакіравана шукаюць яе на прылаўках магазінаў. Свае дывідэнды мае рай­спажыўтаварыства. Як расказала Ларыса Барсукова,  інжынер-тэхнолаг прад­прыемства,  удзельная вага прадукцыі цэха па засолцы рыбы ў агульным аб’ёме ўсёй сістэмы грамадскага харчавання райспажыўтаварыства складае 20%.

Праўда, пасля наведвання цэха захацелася мець інфармацыю аб ім з незалежных крыніц. Яе мы атрымалі ў РЦГЭ, у галоўнага ўрача Сняжаны Мяцеліцы.

  — Прадукцыя цэха рэгулярна правяраецца па паказчыках бяспекі. Адхіленняў ад нарматываў не выяўлялась.  Тым не менш работу цэха плануецца прыпыніць, бо ў  будынку  адсутнічае вентыляцыя, гарачае в одазабеспячэнне, патрабуецца рамонт памяшканняў. У бліжэйшы час тут чакаецца мадэр­нізацыя, якая прывя­дзе вытворчасць  у адпаведнасць  з  санітарнымі нормамі і палепшыць умовы працы і якасць прадукцыі.

 Ларыса МУКАМОЛАВА.

НА ЗДЫМКУ: Ніна Клімянок і Аляксандр Гнітаў.

Фота аўтара.

admin

Recent Posts

В Сенненском районе идет заготовка кукурузы на силос

В Сенненском районе идет заготовка кукурузы на силос. Одним из первых к ее уборке приступило…

1 час ago

«Что случилось на границе? Поляки чудят?» Лукашенко принял с докладом председателя ГТК

Президент Беларуси Александр Лукашенко принял с докладом председателя Государственного таможенного комитета Владимира Орловского, передает корреспондент…

1 час ago

ФОТОФАКТ: Легкоатлетический пробег памяти П.М.Машерова собрал любителей спорта в Сенно в 37 раз

Ежегодный традиционный легкоатлетический пробег памяти Героя Советского Союза, Героя Социалистического Труда, уроженца Сенненщины Петра Машерова,…

22 часа ago

Минобороны: Беларусь принимает комплекс мер по обеспечению прозрачности учений «Запад-2025»

Беларусь принимает комплекс мер по обеспечению транспарентности и прозрачности совместных стратегических учений "Запад-2025". Об этом…

22 часа ago