Categories: Соцыум

Голубые васильки, розы и колоски. Как на Сенненском хлебозаводе выпекают «дожиночные» караваи

У мінулую суботу сенненскі прыгажун-каравай красаваўся на абласных «Дажынках», што прайшлі ў Дуброўне. Не многія хлебапёкі і кандытары могуць пахваліцца майстэрствам выпякання каравая. Праца гэта карпатлівая, працаёмкая, не дзіўна, што на Сенненскім хлебазаводзе яе давяраюць толькі самым вопытным майстрам.

Працоўны стаж Галіны Палішчук і Ларысы Астроўскай налічвае не адно дзясяцігоддзе, без малога 20 гадоў на хлебапякарным прадпрыемстве працуе Святлана Купцова. Менавіта з іх прыгожымі, духмянымі, пакрытымі залацістай скарыначкай тварэнняміі на гасціннай Сенненшчыне сустракаюць, ушаноўваюць, адпраўляюць у дарогу самых ганаровых, заслужаных людзей і гасцей, яны ж ўпрыгожваюць вясельныя сталы мясцовых маладажонаў.

Але абласное свята-фестываль працаўнікоў вёскі «Дажынкі» ў графіку сенненскіх пекараў — асаблівая дата. Да яго, па традыцыі, рыхтуецца самы вялікі каравай, які пасля займае сваё месца на абласной выставе караваяў. Сенненскі ўдзельнік смачнай экспазіцыі, дарэчы, з году ў год годна прадстаўляе наш раён.

Карэспандэнты «ГС» на хлебазавод паспелі акурат да заканчэння работ па зборцы каравая. Падняць хлебнага волата з цяжкасцю могуць двое чалавек. Майстрыхі-каравайніцы стомленыя, але задаволеныя — усё задуманае атрымалася. Многія з іх правялі каля печы без малога суткі.

Падрыхтоўка каравая пачынаецца напярэдадні. На ноч ставіцца рошчына, а ўжо на наступны дзень прыступаюць непасрэдна да працэсаў яго фармоўкі, выпякання і ўпрыгожвання. Як будзе выглядаць будучы каравай, распавядае інжынер-тэхнолаг Валянціна Куранцова, майстры і кіраўніцтва завода вырашаюць супольна, таксама каравайніцы дзеляць паміж сабой функцыі: каму цеста замешваць, а каму ўпрыгажэнні рабіць. У гэтым годзе галоўны «дажыначны» каравай упрыгожылі кветкавыя кампазіцыі. Блакітныя васількі і бела-жоўтыя рамонкі зробленыя з масцікі, а вось ружы, каласкі і іншыя элементы вылеплены ўручную з цеста рознага гатунку: прэснага, салёнага, здобнага. Дарэчы, усе элементы выпякаюцца асобна і толькі потым злучаюцца паміж сабой, утвараючы адзіную канструкцыю. На ўсю гэтую трохузроўневы прыгажосць вышынёй каля 90 см і вагой пад 30 кілаграмаў спатрэбілася каля 8 гадзін бесперапыннай працы.

Цеста — гэта свайго роду жывая субстанцыя, якая патрабуе асаблівага старання. У кожнага пекара да яго свой падыход маецца. Ёсць сакрэты ў вырабе караваяў і ў сенненскіх майстрых. Але галоўны з іх Валянціна Куранцова не хавае. Паводле яе слоў, згодна з рэцэптурай, у ход ідуць толькі натуральныя інгрэдыенты: мука вышэйшага гатунку, курыныя яйкі, маргарын. Гэтае правіла, зрэшты, дзейнічае і для ўсёй хлебабулачнай прадукцыі завода. Можа таму яна карыстаецца попытам у насельніцтва, ідзе на «ўра» на ўсіх кірмашах і выставах. А гэта і ёсць самая высокая ацэнка работы сенненскіх хлебапёкаў.

Вольга БАНДАРЭВІЧ.

На здымку: каравайніцы С.Купцова, Г.Палішчук і Л.Астроўская.

Фота аўтара.

 

 

admin

Recent Posts

Зерновые и зернобобовые культуры с кукурузой в Беларуси убраны с 94% площадей

 Зерновые и зернобобовые культуры с кукурузой в Беларуси убраны с 94% площадей, что составляет 2172…

17 часов ago

Несколько ботанических памятников природы преобразовано в Беларуси

В Беларуси преобразовано несколько ботанических памятников природы республиканского значения. Это следует из постановлений Министерства природных…

18 часов ago

На реках Беларуси ожидается рост уровней воды

 На реках Беларуси ожидается рост уровней воды. Об этом рассказали БЕЛТА в Республиканском центре по…

19 часов ago

Первое рабочее место осваивают трое молодых специалистов РЦДиМ

Сразу трое молодых специалистов пополнили коллектив Сенненского районного центра детей и молодежи. Среди них педагоги…

20 часов ago

Есть люди, которые не просто живут, а горят жизнью — Снежанна Метелица яркий тому пример

Есть люди, которые не просто живут, а горят жизнью. Они не ждут, когда что-то произойдет,…

2 дня ago

Какие услуги может оказать социальный работник, рассказали в Минтруда

Какие услуги может оказать социальный работник, рассказали в пресс-службе Министерства труда и социальной защиты, сообщает…

2 дня ago