Працоўны стаж Галіны Палішчук і Ларысы Астроўскай налічвае не адно дзясяцігоддзе, без малога 20 гадоў на хлебапякарным прадпрыемстве працуе Святлана Купцова. Менавіта з іх прыгожымі, духмянымі, пакрытымі залацістай скарыначкай тварэнняміі на гасціннай Сенненшчыне сустракаюць, ушаноўваюць, адпраўляюць у дарогу самых ганаровых, заслужаных людзей і гасцей, яны ж ўпрыгожваюць вясельныя сталы мясцовых маладажонаў.
Але абласное свята-фестываль працаўнікоў вёскі «Дажынкі» ў графіку сенненскіх пекараў — асаблівая дата. Да яго, па традыцыі, рыхтуецца самы вялікі каравай, які пасля займае сваё месца на абласной выставе караваяў. Сенненскі ўдзельнік смачнай экспазіцыі, дарэчы, з году ў год годна прадстаўляе наш раён.
Карэспандэнты «ГС» на хлебазавод паспелі акурат да заканчэння работ па зборцы каравая. Падняць хлебнага волата з цяжкасцю могуць двое чалавек. Майстрыхі-каравайніцы стомленыя, але задаволеныя — усё задуманае атрымалася. Многія з іх правялі каля печы без малога суткі.
Падрыхтоўка каравая пачынаецца напярэдадні. На ноч ставіцца рошчына, а ўжо на наступны дзень прыступаюць непасрэдна да працэсаў яго фармоўкі, выпякання і ўпрыгожвання. Як будзе выглядаць будучы каравай, распавядае інжынер-тэхнолаг Валянціна Куранцова, майстры і кіраўніцтва завода вырашаюць супольна, таксама каравайніцы дзеляць паміж сабой функцыі: каму цеста замешваць, а каму ўпрыгажэнні рабіць. У гэтым годзе галоўны «дажыначны» каравай упрыгожылі кветкавыя кампазіцыі. Блакітныя васількі і бела-жоўтыя рамонкі зробленыя з масцікі, а вось ружы, каласкі і іншыя элементы вылеплены ўручную з цеста рознага гатунку: прэснага, салёнага, здобнага. Дарэчы, усе элементы выпякаюцца асобна і толькі потым злучаюцца паміж сабой, утвараючы адзіную канструкцыю. На ўсю гэтую трохузроўневы прыгажосць вышынёй каля 90 см і вагой пад 30 кілаграмаў спатрэбілася каля 8 гадзін бесперапыннай працы.
Цеста — гэта свайго роду жывая субстанцыя, якая патрабуе асаблівага старання. У кожнага пекара да яго свой падыход маецца. Ёсць сакрэты ў вырабе караваяў і ў сенненскіх майстрых. Але галоўны з іх Валянціна Куранцова не хавае. Паводле яе слоў, згодна з рэцэптурай, у ход ідуць толькі натуральныя інгрэдыенты: мука вышэйшага гатунку, курыныя яйкі, маргарын. Гэтае правіла, зрэшты, дзейнічае і для ўсёй хлебабулачнай прадукцыі завода. Можа таму яна карыстаецца попытам у насельніцтва, ідзе на «ўра» на ўсіх кірмашах і выставах. А гэта і ёсць самая высокая ацэнка работы сенненскіх хлебапёкаў.
Вольга БАНДАРЭВІЧ.
На здымку: каравайніцы С.Купцова, Г.Палішчук і Л.Астроўская.
Фота аўтара.
Повышение стоимости обучения в вузах в этом году не планируется, сообщил журналистам начальник главного управления…
С каждым днем все больше людей страдают от наркотической зависимости. Самое страшное, что на эту…
В Сенненском районе проживают 254 многодетных семьи, воспитывающих 869 детей, из них 540 школьников, сообщил…
Здоровье таланту не помеха. Это на личном примере доказывает воспитанница Богушевского детского социального пансионата «Лучезарный»…
Гостиница "Лучеса" ежегодно принимает практически весь звездный состав Международного фестиваля искусств "Славянский базар в Витебске".…
В г.п.Богушевск прошел митинг “Героям-победителям - память на века". В мероприятии приняли участие Вячеслав Богданов,…